miércoles, 6 de febrero de 2013

Sóc una dona - Ann Bannon


Títol català: Sóc una dona
Títol castellà: Soy una mujer ???
Títol original: I am a Woman
Autor: Ann Bannon
Any de publicació: 2013
Editorial: labutxaca
Nº de pàgines: 314
Preu: 14,96 €
Enquadernació: Rústica

Les cròniques de Beebo Brinker:
Una noia diferent  (1er capítol)
Sóc una dona  (1er capítol)

Segona entrega de «Les cròniques de Beebo Brinker», la col·lecció clàssica de novel·les romàntiques dels anys 50 d’Ann Bannon, la reina de la pulp fiction.

Quan va adonar-se’n, va respirar tranquil·la: ja no s’enganyaria més a si mateixa. Volia una dona, volia una dona per sobre de tot. 

«Bannon mai no va imaginar que les seves històries es convertirien en llegenda i serien la inspiració per a milers de lesbianes que peregrinarien al barri novaiorquès del Village, amb edicions desgastadíssimes dels seus llibres, decidides a trobar les seves Beebo i Laura pròpies, o d’altres amb qui poder compartir aquell amor inconfessable». San Francisco Bay Guardian




La Laura ha deixat la universitat, i la vida al costat del seu pare se li torna cada dia més insuportable, decideix fugir a Nova York per començar una nova vida. Ha assimilat la seva ruptura amb la Beth i assumeix amb reserves la seva sexualitat, encara que per descomptat és un secret que creu que ha d'ocultar costi el que costi. Sent que mai tornarà a conèixer l'amor i aparentment està resignada a això. 

Aconsegueix un treball que li agrada i un lloc on viure, al costat de la Marcie, la seva companya de pis. Espera conèixer una tranquil•litat de la qual fins ara no havia gaudit, però desgraciadament la il·lusió durarà poc quan inevitablement acabarà per enamorar-se d'ella. 

Gràcies a la Marcie coneixerà en Jack, qui des del principi entendrà que Laura és homosexual. Ell mateix també ho és i la prendrà sota la seva protecció, avisant-la que el seu interès per la Marcie no solament no té futur, sinó que a més li reportarà molt sofriment. 

En Jack també li descobrirà els bars d'ambient gai del Village, bars en els quals la comunitat de gais i lesbianes es reuneixen per poder ser ells mateixos per uns moments. 

Un món nou s'obre davant la Laura que desconeixia de la seva simple existència, ni tan sols havia sentit parlar del terme gai. Al principi sent reticències davant la “franquesa” amb què viuen la seva sexualitat Jack i sobretot un nou personatge femení que apareix en escena. Es tracta d'una jove molt especial, enlluernadora i carismàtica, es diu Beebo Brinkery i trastocarà la vida de Laura sacsejant-la des dels seus fonaments. 

La Beebo és un personatge important i essencial que donarà molts més de si, de fet dóna nom a tota la saga. 

Finalment la situació esclata quan Laura entén al fet que es referien els avisos d’en Jack i de la Beebo, mai havia superat realment el seu amor per la Beth, a la qual creu veure en cadascuna de les dones per les quals se sent atreta. Per complicar-ho tot s'enfronta al seu pare que li revela un horrible secret. 

Aquest llibre em sembla fins i tot més interessant que l'anterior. Manté l'aspecte original i l'esperit, però se centra més en l'evolució de Laura com a persona, assumint poc a poc la seva homosexualitat tot l'obertament que l'època permetia. Cal entendre que sovint podrien ser víctimes de la crueltat i la intolerància, o bé no acabar de ser entesos, malgrat les bones intencions. La policia podia empresonar-los per el simple fet de la seva orientació sexual, per la qual cosa no podien esperar cap tipus de defensa. M'agrada aquest llibre pel respecte amb el qual aborda aquest tema que sol ser delicat, encara avui dia pot resultar molt complicat i confús sortir de l'armari. Per molts motius no és fàcil per alguns ser lliures de viure com vulguin.




Laura ha dejado la universidad, y la vida junto a su padre se le vuelve cada día más insoportable, decide huir a Nueva York para comenzar una nueva vida. Ha asimilado su ruptura con Beth y asume con reservas su sexualidad, aunque por supuesto es un secreto que cree que debe ocultar a toda costa. Siente que nunca volverá a conocer el amor y aparentemente está resignada a ello. 

Consigue un trabajo que le gusta y un lugar donde vivir, junto a Marcie, su compañera de piso. Espera conocer una tranquilidad de la que hasta ahora no había disfrutado, pero desgraciadamente la ilusión durará poco cuando inevitablemente acabará por enamorarse de ella. 

Gracias a Marcie conocerá a Jack, quien desde el principio entenderá que Laura es homosexual. Él mismo también lo es y la tomará bajo su protección, avisándola de que su interés por Marcie no solo no tiene futuro, sino que además le reportará mucho sufrimiento. 

Jack también le descubrirá los bares de ambiente gay del Village, bares en los que la comunidad de gays y lesbianas se reúnen para poder ser ellos mismos por unos momentos. 

Un mundo nuevo se abre ante Laura que desconocía de su simple existencia, ni siquiera había oído hablar del término gay. Al principio siente reticencias ante la “franqueza” con que viven su sexualidad Jack y sobre todo un nuevo personaje femenino que aparece en escena. Se trata de una joven muy especial, deslumbrante y carismática, se llama Beebo Brinkery y trastocará la vida de Laura sacudiéndola desde sus cimientos. 

Beebo es un personaje importante y esencial que dará muchos más de sí, de hecho da nombre a toda la saga. 

Finalmente la situación estalla cuando Laura entiende a que se referían los avisos de Jack y de Beebo, nunca había superado realmente su amor por Beth, a la que cree ver en cada una de las mujeres por las que se siente atraída. Para complicarlo todo se enfrenta a su padre que le revela un horrible secreto. 

Este libro me parece incluso más interesante que el anterior. Mantiene el aspecto original y el espíritu, pero se centra más en la evolución de Laura como persona, asumiendo su homosexualidad todo lo abiertamente que la época permitía. Hay que entender que a menudo podrían ser víctimas de la crueldad y la intolerancia, o bien no acabar de ser entendidos, a pesar de las buenas intenciones. La policía podía encarcelarlos por su orientación sexual, por lo cual no podían esperar ningún tipo de defensa. Me gusta este libro por el respeto con el que aborda este tema que suele ser delicado, aún hoy en día puede resultar muy complicado y confuso salir del armario. Por muchos motivos no es fácil para algunos ser libres de vivir como quieran.


Agraïments a l'editorial labutxaca per l'exemplar.

1 comentario :

  1. Todos deberíamos leer libros que nos aporten distintos puntos de vista. Gracias por la reseña.

    ResponderEliminar